Alfred Mazure

Schrijver, schilder, (strip) tekenaar, cineast en reiziger. Alfred Leonardus Mazure werd geboren in Nijmegen op 8 september 1914 als 2e zoon van een koopman. Na de lagere school (inmiddels is de familie verhuisd naar Den Haag) vervolgt Alfred zijn opleiding aan het St. Aloysiuscollege. Drie maanden voor het eindexamen wordt hij van school gestuurd, maar via een verkorte opleiding in Leiden haalt hij alsnog het diploma. In 1933 wordt een boekje uitgegeven, genaamd "Verzen om voor te dragen", waarin een aantal tekeningen van Mazure staan. Die illustraties had hij al tijdens zijn schoolperiode gemaakt.
de Chef Halverwege 1933 gaat hij tekenen voor "het Geïllustreerd Stuiversblad". De uitgever brengt Alfred ook in de gelegenheid om zijn eerste stripverhalen te publiceren. Deze verschijnen o.a. in de "Nieuwe Utrechtsche Courant". De bekendste van deze strips is "De Chef", later ook in boekvorm verschenen (zie menu "Strips").
Begin 1936 doet Mazure verslag in de "Haagsche Post" van zijn reis naar Oost-Europa, die hij met 2 vrienden onderneemt. De avonturen van het drietal met hun Gipsy verschijnen wekelijks tot half april.
Alfred Mazure was een artiest die niet kon blijven stilzitten en overal zijn talent ten toon spreidde. Hij maakte eind jaren dertig samen met Merlin Minshall een reis door de Sahara waarvan hij een stripverslag maakte, getiteld Met een driewieler door de Sahara. Minshall beschreef een deel van deze gebeurtenissen in zijn boek Guilt-Edged. In de loop der jaren heeft Mazure regelmatig zijn markante kop afgebeeld in zijn strips en tekeningen.

Vanaf 1938 gaat hij tekenen voor "De Prins der geïllustreerde bladen". De strip "Buikje Roodhuid's wonderlijke verhalen" verschijnt vanaf april. Gedurende enkele jaren blijft Alfred Mazure tekenen voor dit weekblad en in juli 1940 verschijnt dan de beroemde strip "Dick Bos".
Samen met Piet van der Ham maakt hij eind jaren dertig, begin jaren veertig verschillende films. Na de oorlog vertrekt Mazure naar Engeland om daar zijn geluk te beproeven.
Na een aanvankelijk moeilijke start, krijgt hij eind jaren veertig vaste grond onder de voet. Dit mede dankzij een werkvergunning. Alfred Mazure laat zich tot Brits staatsburger naturaliseren en gaat de daarop volgende jaren illustratiewerk doen voor verschillende uitgeverijen. Dan, na een periode van gezondheidsproblemen, verhuist de familie naar de Canarische Eilanden en Malta. Daar vindt hij de rust om verder te gaan met tekenen.
Begin jaren zestig komt er een revival van Dick Bos. Mazure tekent tot 1969 nog ruim veertig deeltjes van deze stripheld.
Behalve tekenen, schijft Alfred ook een aantal boeken. In 1961 publiceert hij de eerste uit een serie van romans en detectives. Ook schrijft hij voor verschillende tijdschriften, in Nederland o.a. voor de "Wereldkroniek".
Na een lange tijd gewoond te hebben in diverse landen keert Mazure terug naar Engeland. Hij zit vol ideeën en plannen. In Engeland wil hij Dick Bos weer oppakken en er zijn zelfs gesprekken om Dick Bos te verfilmen. Uiteindelijk komen deze plannen niet van de grond.
In 1972 komt zijn oudste dochter, door een verkeersongeluk, om het leven. Deze klap is teveel voor hem en later dat jaar wordt hij getroffen door een hartaanval. In februari 1974 overlijdt Alfred Mazure, op 59 jarige leeftijd, door een volgende hartaanval.
Daarmee komt helaas een einde aan het leven van één van Nederlands grootste striptekenaars.