Dick Bos verhaal K22

Dick Bos - K22,
 Engelse versie Het laatste item dat werd ontdekt was een Engelse versie van het verhaal K22, dat in Nederland is uitgegeven in 1948. Het bleek dat dit verhaal dus al eerder in Engeland is uitgegeven, waarschijnlijk in 1945 of 1946, door de Netherland Publishing Company Ltd. Deze uitgever, opgericht in Londen tijdens de bezetting (en in overleg met de Regeerings Voorlichtingsdienst) heeft diverse boeken gepubliceerd. Dat hier ook een Dick Bos verhaal tussen zat, was tot op heden niet bekend.
Een leuke bijkomstigheid is, dat het verhaal twee afbeeldingen meer bevat dan de Nederlandse uitgave. Daarmee kan gerust gesteld worden dat de uitgave van een eerdere datum is dan de Nederlandse. Op de afbeeldingen staan overigens auto's, zoals hieronder op één te zien is.
Dick Bos - K22,
 extra afbeelding 1 In verschillende andere Dick Bos verhalen zijn ook wel tekeningen (o.a. met auto's) weggelaten. Hans Matla heeft die in zijn herdrukken weer toegevoegd. Helaas kwam voor de herdruk met verhaal K22 deze Engelse uitgave te laat boven tafel.
Dick Bos - K22,
 reclame Op de voorkant wordt vermeld dat het om deel 2 gaat, maar het is onbekend of er ook bij dezelfde uitgever een deel één is verschenen. Dat maakt het geheel wel interessanter.
Aan het einde van het verhaal staan namelijk nog wat bladzijden met reclame voor de Dick Bos boeken. Er wordt aangegeven dat er elke maand een "MAZ-story" verschijnt. Of dat werkelijk is gebeurd, kan (nog) niemand bevestigen.
Met de ontdekking van dit Dick Bos verhaal zijn er antwoorden, maar ook vragen die de MAZ-liefhebbers weer een nieuwe uitdaging geven om verder te speuren naar informatie over hun stripheld.